.

Kediler Neye Göre Büyük Kedi Ve Küçük Kedi Olarak Tanımlanırlar?


"Küçük kedi" denildiğinde bu tanımın sadece boyut olarak küçük kedileri kapsadığını düşünsek de, bu yanlıştır. Bazı "küçük kediler” en az "büyük kediler" kadar "büyük" olabilir. Örneğin, en hızlı kedi ünvanının sahibi olan çita, küçük kediler kategorisinde yer alır. Aslan, kaplan, leopar ve jaguar dışındaki bütün kediler, literatürde küçük kediler olarak geçer.

Aslında küçük ve büyük kediler, kedigiller (Felidae) familyasının iki alt grubudur. Küçük kedilerle büyük kediler arasındaki en önemli fark, küçük kedilerin kükreyememesidir. Onlar sadece miyavlayabilirler. Büyük kediler de miyavlayamazlar ancak hepsi kükreyebilir. Bunun sebebi, iki grubun birbirinden farklı gırtlak yapılarına sahip olmasıdır. Küçük kedilerin gırtlaklarında bir dizi kemik bulunur. Bu kemikler birbirlerine öyle sıkı bağlanmışlardır ki, kükreme için yeterli titreşimi sağlayamazlar ve kedinin ancak miyavlama gibi küçük sesleri çıkarabilmesine izin verirler. Büyük kedilerin gırtlaklarındaysa, kükremeyi sağlayan bir bağ bulunur.

Büyük kedilerin göz bebekleri parlak ışıkta dairesel açıklıklar oluştururken, küçük kedilerin göz bebekleri aynı durumda dikey bir çizgiye dönüşür.


Küçük kediler yemek yerken çömelirler. Büyük kediler ise, yemeklerini yere uzanarak yerler. En büyük "küçük kedi", kuyruk uzunluğuyla birlikte 274 cm'ye kadar ulaşabilen dağ aslanı, yani pumadır.
Sonrakİ Yayın
« Öncekİ Yayın
Öncekİ Yayın
Sonraki Yayın »