.

Rujun Kimyasal Yapısı Nedir?

Rujun Kimyasal Yapısı Nedir?

Her kadın güzelliğine düşkündür. Bu yüzden aynanın karşısında makyaj yaparak vakit geçirmekten hoşlanır. En favori makyaj malzemelerinden biri de rujdur. Dudakları renklendiren, dolgun ya da parlak gösteren rujlar Peki, acaba hiç merak ettiniz mi, rujun içeriğinde neler vardır?

Bu, üründen ürüne değişiklik göstermektedir. Genel yapısında mumsu bir malzeme ve uçucu olmayan bir yağ (kolay sürülsün ve tüpte dağılmasın diye) bulunur. Bunun için genellikle balmumu ve hintyağı kullanılır. Ruj yapımında kullanılan başka bir karışım ise polietilen ile karıştırılmış silikon ve silikon yağıdır.


Renk vermesi içinse çok çeşitli pigmentler kullanılmaktadır. Dudakta durabilmesi için suda çözünmeyen boyalar kullanılır. Suda çözünebilir boyalar önce metal oksitlerle tepkimeye sokularak çözünemez parçacıklar hâline getirilir. Kozin, ruj yapımında en çok kullanılan boya pigmentidir. Derinin yüzeyinde bulunan protein yapılarındaki NH2 gruplarıyla tepkimeye girdiğinde keskin kırmızı bir renk kazanır. Rujun dudağa yapışmasını ve orada kalmasını sağlamak için yağ asitlerinin esterleri kullanılır.
Sonrakİ Yayın
« Öncekİ Yayın
Öncekİ Yayın
Sonraki Yayın »