Sirke ve Şarap Arasındaki Fark Nedir?
Sirkenin tarihi de neredeyse şarap kadar eskidir.
Aslında sirke ekşimiş şaraptır. Muhtemelen 10 bin yıl önce tembel bir şarap
imalatçısı, şarabı yaparken uzun süre bekleterek hava almasına, sonucunda da
ekşimesine sebep olmuş böylece bilmeden, rastlantıyla sirkenin kâşifi olarak
tarihe geçmiştir. Binlerce yıl her medeniyet değişik meyve, sebze ve hububattan
kendi usullerince sirke yapmış ama sirkeleşmenin ne olduğu ancak geçen yüzyılın
başlarında anlaşılabilmiştir.
Genellikle sirkenin sadece salatalarda, turşularda,
salçalarda, gıda maddelerinde kullanıldığı sanılır. Hâlbuki tarihe bakıldığında
sirkenin asırlar boyu tıbbın hizmetinde olduğu görülür. Milattan yaklaşık 400
yıl önce tıbbın babası Hipokrat'ın hastalarına sirkeyi ilaç olarak tavsiye
ettiği biliniyor. Sonraları doktorlar sirkeyi nefes açıcı olarak akciğer
rahatsızlıklarında, cilt hastalıklarında, incinme ve burkulmalarda, ateş
düşürmede ve iç kanamaların tedavilerinde yaygın olarak kullanmışlardır.
Romalı askerler sirkeyi içme sularına dezenfektan
olarak koyarlarmış. Hatta Anibal'in Alp dağlarını sirke sayesinde aştığı bile
rivayet edilir. Anibal yoluna çıkan kayaları önce ateş yakarak ısıtmış sonra
üzerlerine sirke sürmüş, çatlayan ve ufalanan kayaları da yolu üzerinden
kolayca kaldırmış. Sirkenin tarih boyunca en önemli kullanım alanı ise
yiyeceklerin muhafazasında olmuştur.
Bugün insanlar sirkeyi hala günlük yaşamda, alına
sirkeli bez koyarak ateşi düşürmede, ağrı gidermede, temizlikte, pasları
çözmede, yabani otları öldürmede kullanıyorlar.
Yeni yayınlardan haberdar olmak için e-mail adresiniz ile abone olun
Dönüştür Conversion Yüz İfadeleri Yüz İfadeleri