.

Yüzümüz Nasıl Oluyor da Biz Utanınca Kendini Ele Verip Kızarıyor?

Yüzümüz Nasıl Oluyor da Biz Utanınca Kendini Ele Verip Kızarıyor?

Hepimiz zaman zaman yaşamışızdır. Söylenmemesi gereken bir şeyle karşılaştığımızda hiç olmadık bir hata yaptığımızda ya da birinden hoşlandığımızda vücudumuz bizi ele vererek hemen tepkisini gösterir ve yüzümüz kızarır Çoğu zaman durumu toparlamak için yüzümüzü saklamaya çalışırız ya da ortamdan hemen uzaklaşırız. Peki, nasıl oluyor da yüzümüz kızarıyor? Bundan kurtulmak mümkün mü?

Aslında yüz kızarması sadece utanmayla alakalı değildir. Şaşırdığımızda, kızdığımızda, heyecanlandığımızda, korktuğumuzda ya da kendimizi stres altında hissettiğimiz durumlarda da yüzümüz yaşımıza ve tecrübe oranımıza göre kızarabilir. Hatta bazı insanların geçmişlerinde onlarda utanma duygusu yaratan bir olayı anımsadıklarında bile kızarabildikleri kolayca görülür.

 Yüz kızarması belirli zihinsel süreçlerin üst üste gelerek utanma güdüsü oluşturması ve sonuçta da fonksiyon yetersizliğine sebep olması nedeniyle ortaya çıkan bir durum aslında zihnimiz karıştığında simpatik sinir sistemimiz devreye girer ve çevresel kılcal damarlarımız vazodilatör maddelerin de etkisiyle genişlemeye başlar. Bunun sonucu olarak kan akışımız hızlanır ve yüzümüzle boynumuzun çevresine daha fazla kan pompalanır. Bütün bu tepkileri göstermemize neden olan ise hipotalamustur. Utanma durumunda vücut genelinde de bir sıcaklık artışı görüldüğü için kan en çabuk soğuyabileceği noktalara doğru pompalanır. Bu noktalar da tabii ki eller ayaklar ve yüzümüzdür.


Sonuç olarak vücut dengemizde değişim yaratan bir olay yaşadığımızda yüz kızarmasından kurtulmamıza ne yazık ki imkân yok. Dolayısıyla böyle durumlarda en eski ve etkili çözümü kullanmaya devam edebiliriz. Yüzünüzü saklayın ve bir an önce ortamdan uzaklaşın!

Sonrakİ Yayın
« Öncekİ Yayın
Öncekİ Yayın
Sonraki Yayın »