.

Güneşin Asıl Rengi Nedir ?


Güneşin batışı hepimiz için romantik bir andır aynı şekilde doğuşu da… Doğarken ya da batarken kızıla çalan güneş, öğle saatlerinde sarımsı bir renk alır. Bazı günler neredeyse beyaz denecek kadar parlaktır. Peki, bu kadar ayrı renklerde gördüğümüz güneşin asıl rengi nedir?

Güneş gözümüzün algıladığı tüm dalga boylarında ışıma yapar. Yani güneş ışığı tüm renkleri içerir. Bu nedenle, güneşin ışığı beyazdır. Güneşten çıkarak atmosferimize kadar yol alan güneş ışınlarının çoğunluğu teğet geçerken , bir kısmı atmosfer tarafında emilir. Bu ışık atmosferden geçerken mor tarafındaki ışıklar , kırmızı tarafındakine göre daha fazla dağılırlar ve atmosferde çoğunlukla mavi renk kırılarak yeryüzüne yansıtılır. Bu durumda biz gökyüzünü mavi görürken , güneşi de beyaz-sarı karışımı bir renkte görürüz. Acaba güneş ufka yaklaşıp batarken nasıl turuncu, hatta kıpkırmızı bir renk alabiliyor?


Güneş ufukta alçaldığı zaman, açısı nedeni ile gözümüze ulaştığı mesafe de uzadığından, ışınları ona bakanlara daha çok yol kat ederek ulaşır. Bu, ışınların havada daha çok molekül ve parçacık arasından geçmesi, onlar tarafından daha çok yansıtılması ve dağıtılması demektir. Böylece güneş ufukta alçalmaya, batma noktasına doğru gelmeye başlayınca , o anda tepesinde bulunduğu yerlerde kırmızı dışındaki renkler atmosfer tarafından emildiği için gökyüzü mavi, güneş sarı renkte görüldüğü halde güneşi ufukta görenlere kırmızı ve biraz da turuncu renkler ulaşır.
Sonrakİ Yayın
« Öncekİ Yayın
Öncekİ Yayın
Sonraki Yayın »