1. İnsanda üç çeşit hafıza vardır. Uzun dönem, kısa dönem, duygusal hafıza. Kısa dönem hafıza ortalama yedi rakamı saklayabilir. Telefon numaralarının yedi haneli olmasının sebeplerinden biri budur. (alan kodu) 123-45-67
2. Fazla zihinsel çalışmanın -ders çalışmak, iş yükü vs.- beyni yormadığı. Beyine giden damarlardaki kan her halde sabit kalır. Beynin yorulduğu düşüncesi de ruhsal durumdan kaynaklanır.
3. İnsanın beyninin, vücudundan geç uyandığı. Kişi uyandığında beyni tam uyanmaz. o yüzden yeni uyanmışken doğru düşünebilme işlevi tam gerçekleşmez. Uyanınca biraz beyin egzersizi yapmak iyidir. Ayrıca beyin geceleri tam olarak uykuya girmez, uyanık olduğunuz süreden daha fazla çalışma performansı gösterir.
4. Beyin erkeklerin konuşmasını, kadınların konuşmasından daha iyi anlar. Erkek ve kadın sesleri beynin farklı yerlerinde işlenir. Kadınların sesleri daha müzikal, yüksek ve geniş bir frekanstadır. İnsanın beyni bir kadının ne dediğini anlamak için ek kaynaklar kullanarak sesi çözmek zorundadır. Bu yüzden halüsinasyon duyan insanlar genelde erkek sesi duyarlar.
5. Beynin on kısmının (frontal) insan davranışlarına, orta kısmının (limbic) maymun davranışlarına, tepe kısmının (parietal) ise bilgisayar davranışlarına benzer davranışlar sergilediği, ve bu beyin modelini anlamanın insanın bazen anlam veremediği davranışlarını çözmesindeki rolü.
6. Beyin ağırlık olarak vücudumuzun yüzde ikisini oluştururken, kullandığımız oksijen ve enerjinin yüzde yirmisini kullanıyor.
7. İnsan beyninin bir ansiklopedide yer alan bilgilerin 5 katına kadarını hafızada tutabiliyor. Elektronik birimle ifade edersek 3-1000 terabayt arasında bilgiyi saklayabiliyoruz. (İngiltere ulusal arşivlerinin toplamının 70 terabayt’tır) )
8. Neden başımız döndüğünde midemiz bulanır, kendimizi kötü hissederiz ve bazen kusarız? Beyin sapında bulunan area postrema bölümü, kandaki kimyasal değişimleri kontrol edip gerekli sistemleri uyararak bunları düzenleme görevini üstleniyor, yani nörotoksinlere(beyni etkileyen zehir) karşı bir çeşit savunma mekanizması görevi görüyor. Aynı zamanda bu alan iç kulaktan ve gözden birlikte uyarılar alıp bu iki sistemin birlikte çalışmasını düzenliyor, yani hareket ile görüşün uyumunu sağlıyor.
9. Beyin ile ilgili yaygın ama yanlış diğer bir görüş ise yetişkin çağa gelindiğinde beynin yeni nöral bağlantılar yapma yani plastisite yeteneğini kaybettiği görüşü. Bu özelliğin sadece bebeklik ve çocukluk dönemiyle sınırlı olduğu düşünülüyormuş. Oysa yapılan pek çok araştırmada elde edilen sonuçlar insan sinir hücrelerinin yetişkin çağda da yeni bağlantılar yapabildiğini göstermiş.
10. Beyin bir karar verdikten sonra yaklaşık 7 saniye sonra o kararın farkına varabiliyoruz. Bir konu düşünce eylem hakkında kararınızı verdiğinizde, beyin o kararı 7 saniye önce çoktan vermiş oluyor.
Yeni yayınlardan haberdar olmak için e-mail adresiniz ile abone olun
Dönüştür Conversion Yüz İfadeleri Yüz İfadeleri